Що потрібно для більш глибокого розуміння фінансових наслідків і економічних компромісів в процесі прийняття інвестиційних та фінансових рішень? Які інструменти фінансового управління та аналізу необхідні для правильного ведення як фінансів так і бізнесом в цілому? CEO Компанії “Eskada-M” – Дмитро Патіс та керівники Центрів – Оксана Мазяр, Ірина Крук та Геннадій Шелудько нададуть відповіді на ці питання та поділяться досвідом.

 

- Ірино, розкажи нам будь ласка, що таке взагалі управлінський облік та

тріада звітності?

 

- Управлінський облік - це система обробки та підготовки інформації про

діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління

підприємством. Управлінській облік - це фотографія фінансового стану

компанії, яка базується на основі трьох звітів: баланс, звіт про фінансові

результати (PNL), звіт про рух грошових коштів (Cash Flow). Дані звіти

допомагають управлінцям зрозуміти як спрацювала компанія, які має активи, як управляти грошовими потоками.

 

- Геннадію, ми вже зрозуміли що це таке, а для чого все ж таки воно

потрібно?

 

- Я хочу привести дуже просто метафору “Управлінський облік – як спидометр в автомобілі.” Давайте уявимо, що компанія – це автомобіль, який рухається з пункту А в пункт В. Якщо ми будемо рухатись по заданому напрямку без спидометра – ми не будемо знати скільки кілометрів ми вже проїхали, з якою швидкістю ми рухаємося, скільки палива в нас залишилося. Ризики не доїхатиабо зупинитися набагато збільшуються. Це теж саме, що рухатись вперед, але дивитись весь час у дзеркало заднього виду – ми бачимо лише шлях, який пройшли, але не розуміємо яким чином.

 

- Дмитре, як ти вважаєш, чи потрібен управлінський облік в Україні?

 

- Можу сказати точно, що він обов’язково потрібен для системної компанії. Як вже казали мої колеги, управління компанією – як управління автомобілем. Спидометр не працює, або працює несправно і ми не розуміємо, як ми рухаємося. Без управлінського обліку ми не можемо прийняти оптимальні управлінські рішення. Факт в тому, що він однозначно потрібен, якщо ти хочеш професійно управляти компанією. Це одна з передумов успішного бізнесу.

 

- Оксано, Вашим консультантом була Оксана Андрощук, викладач

багатьох бізнес-шкіл, доцент кафедри фінансів, фінансовий директор

управляючої компанії готельного бізнесу та просто зразковий керівник.

Розкажи про її роль у цьому проекті?

 

- Оксана, як справжній профі, була в декількох ролях. Вона виступала як

експерт, в ролі керівника центру, в ролі СЕО і в ролі власника, чим допомогла нам краще зрозуміти свої задачі в проекті управлінський облік.

Це було необхідно через те, що дуже мало компаній, що втілили подібне в Україні, а ми, можемо сказати з гордістю , перша компанія в нашій галузі з управлінським обліком.

Дякую Оксані, за те, що цифри для Центру Маркетингу стали дружніми і ми навчилися працювати, спираючись не тільки на передчуття, а й на факти цифр.